Y-DNA-haploryhmä

Ihmiskunnan miehistä on muodostettu SNP-mutaatioiden perusteella fylogeneettinen puu, jota kutsutaan myös haplopuuksi. Jos henkilöllä on tietyt SNP-mutaatiot, hänen lasketaan kuuluvan haploryhmään, jonka määritelmänä kyseiset mutaatiot ovat.  Uusi haploryhmä voidaan muodostaa, jos löytyy vähintään kaksi henkilöä, jotka kuuluvat pykälää vanhempaan haploryhmään, ja joilla on SNP-mutaatioita, joita ei ole muilla vanhempaan haploryhmään kuuluvilla henkilöillä.

Haploryhmä koostuu alkukirjaimesta (käytössä ovat kirjaimet A-T) ja sitä seuraavasta mutaation nimestä. Alkukirjain viittaa tiettyyn kymmeniä tuhansia vuosia sitten eläneeseen esi-isään. Ihmiskunnan isälinjat ovat siis jaettavissa pariinkymmeneen kantaisään!  Tämä ei tarkoita, että tuolloin olisi elänyt vain parikymmentä miestä, vaan että muiden siihen aikaan eläneiden miesten isälinjat ovat tyrehtyneet, kun osa miehistä on kuollut ilman jälkeläisiä, tai jälkeläisinä on ennen pitkää ollut vain tyttäriä (englannin kielessä tälle on termi "daughter out"). Tämä on isälinjoille tyypillistä.

 

Haploryhmien pääryhmät ja niiden esiintyminen. Tässä kuvassa on käytössä vanha nimeämistapa, jossa haploryhmää tarkennettiin lisäämäällä perään vuorotellen numero ja kirjain.

Haploryhmien nimeäminen

Haploryhmän nimissä väliviivan jälkeen tulee mutaation nimi, joka tarkentaa sitä, että mihin haploryhmän kantaisän jälkeiseen alihaaraan henkilö kuuluu. Haploryhmään voi kuulua yksi tai useampia mutaatioita. Haploryhmän nimeksi voidaan ottaa näistä mikä tahansa, ja eri tahot saattavatkin käyttää samasta haploryhmästä eri nimeä. Esimerkiksi Family Tree DNA käyttää haploryhmänimeä R-CTS9219, kun taas YFull kutsuu kyseistä haploryhmänimeä R-CTS1450. Kyseiseen haploryhmään kuuluu kymmenen mutaatiota. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että testatuilta on aina löytynyt joko kaikki mutaatiot, tai ei yhtäkään (jolloin henkilö ei kuulu haploryhmään). Täten mutaatioiden aikajärjestystä ei tunneta.

Haploryhmien vertailu

Haploryhmien nimissä on se ongelma, että kahdesta haploryhmästä on vaikea sanoa suoraan, että miten lähellä ne ovat toisiaan. Esimerkiksi alla olevan kuvan perusteella näkyy, että haploryhmään I-FT50871 kuuluvilla henkilöillä on yhteinen esi-isä noin tuhannen vuoden takana haploryhmään I-FGC155611 kuuluvien henkilöiden kanssa. Haploryhmien nimistä tätä ei voisi päätellä. Siksi haploryhmien vertailuun tarvitaankin yleensä erillisiä työkaluja.

Esimerkki joukosta Big Y -haploryhmiä. Lipun ja maapallon kuvat kuvaavat Big Y -testattuja henkilöitä. Haploryhmäpallukat on asetettu kohtiin, jolloin on elänyt kyseisen haploryhmän viimeinen yhteinen esi-isä. Kuva on Family Tree DNA:n Discover-palvelusta ja aika-arviot ovat Family Tree DNA:n.

Suomen yleisimmät Y-DNA-haploryhmät

Suomessa yleisimpiä ovat seuraavat kantahaploryhmät:

  • N-M231 61%: Suomen yleisin haploryhmä. Lähtöisin Aasiasta.
  • I-M253 eli I1 26%: Suomen toiseksi yleisin haploryhmä. Tämä isälinja on ollut Euroopassa kymmeniä tuhansia vuosia, ja Suomeen se on saapunut lännestä lukuisia kertoja.
  • R-M198 eli R1a 5%: Hieman harvinaisempi haploryhmä. Tämäkin haploryhmä on Aasiasta peräisin, mutta se on ollut Euroopassa jo kauan. Tätä esiintyy sekä Itä- että Länsi-Euroopassa. Suomeen tätä haploryhmää on tullut useita reittejä, mutta eniten Ruotsista ja Venäjältä.
  • R-M269 eli R1b 5%: Tämä on hyvin yleinen haploryhmä Länsi-Euroopassa ja erityisesti Brittein saarilla. Haploryhmää esiintyy paljon myös Itä-Euroopassa ja Keski-Aasiassa, mutta ei yhtä vallitsevana kuin Länsi-Euroopassa. Suomeen haploryhmää on tullut erityisesti Ruotsista, Saksasta ja Brittein saarilta.

Prosenttiosuudet ovat Family Tree DNA:n Discover-työkalusta. Lukemat ovat suuntaa antavia, mutta suuruusluokat ovat oikeita.

Muitakin harvinaisempia haploryhmiä Suomessa esiintyy, mutta prosenttiosuudet ovat pieniä.