SNP-mutaatiot

SNP:t ovat STR:iä luotettavampi mitattava muutos Y-kromosomissa. SNP on lyhenne sanasta Single Nucleotide Polymorphism. SNP tarkoittaa yhden emäksen mutaatiota Y-kromosomissa. Esimerkiksi adeniini (A) mutatoituu guaniiniksi (G). Y-kromosomissa on luotettavampia ja epäluotettavampia alueita. Sukututkimuksessa pyritään tutkimaan SNP-mutaatioita Y-DNA:n vakaammilla alueilla. Big Y-700-testi lukee liki 20 miljoonaa emäsparia ja pyrkii löytämään SNP-mutaatioita.  Keskimäärin sukututkimukseen kelpaavia SNP-mutaatioita tapahtuu noin 83 vuoden välein, mutta tässä on suuria vaihteluita lyhyillä aikaväleillä. 

SNP-mutaatioiden avulla on mahdollista järjestää miehet "sukupuuhun" tutkimalla, että keillä on mitkäkin SNP-mutaatiot ja keiltä ne puuttuvat.

Esimerkki SNP-mutaatiosta. Henkilöllä on Y-kromosomin positiossa 12102887 mutaatio, jossa adeniini (A) on mutatoitunut guaniiniksi (kuvassa G-kirjaimet violetilla pohjalla). Jokainen vaakarivi vastaa yhtä DNA:n lukukertaa, jolla mutaatio on testihenkilön DNA:sta havaittu.

SNP-mutaatioiden nimeäminen

SNP-mutaation löytänyt taho nimeää mutaation. Tällöin mutaation alkuun tulee löytänyttä tahoa kuvaava etuliite ja sen perään juokseva sarjanumero. Peräkkäiset tai edes läheiset numerot eivät välttämättä liity mitenkään toisiinsa. Varsinkin vanhempia mutaatioita nimesi varsin moni taho. Seuraavassa on muutamia yleisimpiä etuliitteitä.
 

EsimerkkimutaatioNimeäjä
BY20217Family Tree DNA, Big Y-500-testin perusteella
FT407478Family Tree DNA, Big Y-700-testin perusteella
L258Thomas Krahn Family Tree DNA:n palveluksessa nimennyt Leo Littlen muistoksi
M231Peter Underhill Stanfordin yliopistosta
Y227680YFull
YP582Ulkopuolisen tutkijan havaitsema mutaatio, jonka YFull on varmentanut
Z2103Suuri joukko tutkijoita on nimennyt Z-alkuisia mutaatioita